19-7-2017

Renovatie St. Maartendreef Utrecht succesvol verlopen

De renovatie van de 10-hoog flat aan de St.-Maartendreef in Overvecht (Utrecht) is goed verlopen. Bewoners gaven de aannemer een dikke zeven. Het resultaat wordt zelfs met een acht gewaardeerd. Een jaar van werkzaamheden is succesvol afgerond. Het Centrum voor Woononderzoek deed tijdens en na afloop van de werkzaamheden onderzoek onder de bewoners. Zij vroegen bewoners hoe zij de informatievoorziening, de planning en het nakomen van afspraken beoordeelden. Ook vroegen zij naar de houding van de werklieden. Op alle aspecten gaven de bewoners een cijfer tussen de 7,3 en 8,0. Het eindresultaat beoordeelden bewoners met een 8,1. Deze scores liggen hoger dan gemiddeld, zowel van Portaal als landelijk.

Zonder bewoners geen renovatie
De samenwerking met een vertegenwoordiging van de bewoners was vruchtbaar. Bewoners, Nijhuis en Portaal hebben veel geleerd van het verloop van de werkzaamheden bij de renovatie van de voorgaande 10-hoog flat. Er is nu veel geïnvesteerd in gesprekken met en begeleiding van de bewoners. De planning van de werkzaamheden was strak en efficiënt. Een deel van de bouwvakkers werd getraind in omgaan met bewoners. Tijdens de trainingen kwamen alle groepen samen tot tien gedragsregels. Dus niet opgelegd door de baas, maar zelf bedacht en gedragen. De bewoners op hun beurt formuleerden gedragsregels voor de bewoners.

Werkzaamheden
De flat is volledig geïsoleerd: van plafonds van de bergingen voor warme voeten op de eerste woonlaag tot alle gevels en dak. Het comfort in de woningen is sterk verbeterd door nieuwe kozijnen met triple glas. Er is nieuwe mechanische ventilatie. Alle toiletten zijn vernieuwd en bij de meest bewoners ook de badkamer en de keuken. De brand- en inbraakveiligheid is weer up-to-date. Er zijn nieuwe balkons gekomen en de entrees zijn vernieuwd, evenals de toegang tot de bergingen. Tenslotte kwamen er nieuwe liften, nu vanaf de begane grond.

Ambities
Deze renovatie past in alle opzichten in de ambitie van Portaal. De renovatie is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de huurders. De bewoners konden in hun woning blijven wonen. Bij bijzondere omstandigheden kregen bewoners een wisselwoning. De flat maakte een sprong van label F naar label A. De renovatie geeft bewoners een betaalbare woning. Zij kunnen flink op hun energierekening besparen. Bewoners kregen een handleiding bij de nieuwe voorzieningen, er zijn filmpjes gemaakt en na de zomer komt er een energieadviseur langs.

Feestje
De bewoners zijn blij dat het achter de rug is. De gemeente gaat na de zomer de openbare ruimte nog afmaken. De kinderen amuseerden zich met een springkussen en de ijsjes. Van dat laatste waren ook de groten niet vies. De leden van de bewonerscommissie kregen bloemen. Zij hebben veel van hun vrije tijd geïnvesteerd en droegen veel bij aan dit mooie resultaat. Nijhuis (met onderaannemers) en Portaal zijn er trots op. Op naar de volgende 10-hoog flat.

Nieuwsarchief

Een familiebedrijf dat ontwikkelt en bouwt